Ser swojski





tel.dom. (85)-72-18-013
gospodarstwo rodzinne giaro





tel.kom. 0-503-461-852
popioŁÓwka 40a, 16-140 korycin
o serach swojskich

Początki wytwarzania sera swojskiego sięgają XVII wieku. Wówczas to w okolicach Korycina miała miejsce bitwa pomiędzy wojskami szwedzkimi, a polsko-litewskimi. W szeregach wojsk polskich liczną grupę stanowiły oddziały, składające się z żołnierzy zaciężnych państw Europy Zachodniej. Po ukończonej bitwie wielu rannych żołnierzy zostało rozlokowanych w okolicznych folwarkach. Jednym z takich miejsc był folwark w Kumiale, gdzie leczeniu poddał się szwajcarski żołnierz. Urzeczony gościną i urokiem ziem korycińskich, szwajcarski żołnierz postanowił zdradzić tajemnicę wytwarzania sera.

Ser „Swojski” przetrwał do dziś w niemal nie zmienionej formie. Tradycyjny sposób jego wyrabiania jest jednym z najważniejszych zalet, które to czynią go niepowtarzalnym . Tak jak w XVII wieku do produkcji wystarczyło świeże mleko, podpuszczka i sól, tak i w obecnych czasach w jego składzie nie uświadczy się żadnych konserwantów ani barwników.
  • Ser swojski nagrodzony Perłą
  • Ser Swojski zarejestrowany
  • Kulinarne Dziedzictwo

    2004 r. ser swojski "swojski" został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo
  • ProduktTradycyjny

    19 września 2005 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii "Sery i inne produkty mleczne"
  • Ministerstwo Rolnictwa

    25 czerwca 2010 został złożony
    do Ministerstwa Rolnictwa
    i Rozwoju Wsi wniosek
    o rejestrację nazwy:
    "ser swojski"
    jako chronione
    oznaczenie geograficzne.


Ser z tradycji czerpie siłę,
Smak naturze swój zawdzięcza,
Kto chodź raz go dziś spróbuje,
To na zawsze zapamięta.

Ser co w słońcu grzeje lico,
Smak natury w sobie niesie,
Jeśli chciałbyś go spróbować,
Gospodarstwo GIARO go przyniesie.



Gospodarstwo rodzinne Giaro
Popiołówka 40a
16-140 Korycin

Nip- 545-172-25-25

tel.dom. (85)-72-18-013
tel.kom. 0-503-461-852