przepisy na potrawy z serem swojskim
Zapiekanka z Serem „Swojskim”
Składniki:
40dkg. sera swojskiego-dojrzałego naturalnego;
0.5kg. lecza pieczarkowego lub paprykowego;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
1 puszka fasoli konserwowej;
2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym, duże kawałki;
2 jaja;
200g. oliwek zielonych;
Ryż długoziarnisty biały (dwie torebki po 100g.)
Sposób wykonania:
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy uprzednio ugotowany ryż na miękko. Następnie dodajemy leczo, kukurydzę, fasolę, tuńczyka, oliwki. Wszystko razem mieszamy. Ser ścieramy na tarce, połowę wrzucamy do naczynia, resztę odstawiamy. Wbijamy dwa jaja i ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy ok. 15min., po czym posypujemy po wierzchu pozostałą częścią startego sera swojskiego i pieczemy jeszcze ok. 10min. do momentu aż ser się zapiecze. Zapiekankę można podawać do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak też po ostygnięciu.
Smacznego!
Zapiekanka z Serem „Swojskim”
Składniki:
40dkg. sera swojskiego-dojrzałego naturalnego;
0.5kg. lecza pieczarkowego lub paprykowego;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
1 puszka fasoli konserwowej;
2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym, duże kawałki;
2 jaja;
200g. oliwek zielonych;
Ryż długoziarnisty biały (dwie torebki po 100g.)
Sposób wykonania:
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy uprzednio ugotowany ryż na miękko. Następnie dodajemy leczo, kukurydzę, fasolę, tuńczyka, oliwki. Wszystko razem mieszamy. Ser ścieramy na tarce, połowę wrzucamy do naczynia, resztę odstawiamy. Wbijamy dwa jaja i ponownie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy ok. 15min., po czym posypujemy po wierzchu pozostałą częścią startego sera swojskiego i pieczemy jeszcze ok. 10min. do momentu aż ser się zapiecze. Zapiekankę można podawać do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak też po ostygnięciu.
Smacznego!
Nasze przepisy
Zapiekanka z serem
swojskim
Koreczki z serem
swojskim
Surówka wiosenna z
serem swojskim
Zapiekanka z serem
swojskim
Koreczki z serem
swojskim
Surówka wiosenna z
serem swojskim
Gospodarstwo rodzinne Giaro
Popiołówka 40a
16-140 Korycin
Nip- 545-172-25-25
tel.dom. (85)-72-18-013
tel.kom. 0-503-461-852